Knie artrose

Knie artrose

Artrose, is algemeen bekend als gewrichtslijtage ontstaan door ouderdom. Niets is minder waar, gewrichtsartrose wordt veroorzaakt door andere factoren. Artrose is een reumatische aandoening die in principe op zichzelf voorkomt, maar kan ook ontstaan na een val of een gewrichtsontsteking. Bij artrose gaat het kraakbeen in kwaliteit achteruit, hierdoor wordt het dunner en zachter. Artrose is wat we noemen een chronische aandoening die in alle gewrichten voor kan komen. Er zijn wel enkele gewrichten waar artrose vaker voorkomt, zoals artrose nek, artrose onderrug, knie artrose, artrose heupen, artrose  handen en artrose voet. De pijn wordt geleidelijk erger en wordt over het algemeen niet beter.

Op 1 januari 2007 hadden naar schatting 197.000 mannen en 353.000 vrouwen in Nederland heup- en/of artrose in de knie. Dit komt overeen met 24,5 op de 1000 mannen en 42,7 op de 1000 vrouwen. Artrose knie komt vaker voor dan heupartrose. Het aantal nieuwe patiënten met heup- en artrose in de knie per jaar in Nederland werd in 2007 geschat op 23.100 mannen en 42.900 vrouwen. Dit komt overeen met 2,8 op de 1000 mannen en 5,1 op de 1000 vrouwen. Het risico op artrose knie neemt toe met de leeftijd, met een piek rond de 78 tot 79 jaar, na welke leeftijd het risico weer afneemt.

Knie Artrose oorzaak

Zoals gezegd komt knie artrose het meeste voor en in vele gevallen aan beide knieën. Er is onderzocht dat na een meniscus operatie 75% kans bestaat dat er knie artrose ontstaat. Er zijn nog andere oorzaken dan na een operatie, te denken valt aan;

  • Sportblessures, waaronder contactsport een hoge risicofactor is.  Overbelasting bij sport is ook een risicofactor voor artrose in de knie. Vooral terugkerende overbelasting of belasting na een blessure spelen bij de kans op artrose een grote rol.  Duursporten waarbij de knie extra belast wordt, zoals voetballen, lange afstand rennen, tennissen, geven ook een verhoogd risico op artrose knie. Te denken valt bijvoorbeeld aan de bekende voetbalknie.
  • Stand afwijkingen van de knieën. Bijvoorbeeld een O-stand, of X-stand van de knieën kan leiden tot eerdere artrose in het gewricht.
  • Niet alleen een hoger lichaamsgewicht maar ook bepaalde beroepen waarbij veel op de knieën gewerkt wordt, zoals bijvoorbeeld parketleggers en stratenmakers, zijn risicofactoren.
  • Ontsteking in de knie, bijvoorbeeld bij reuma.
  • Een botbreuk.
  • Een beschadigde meniscus.
  • Zwakte in de kniebanden of ontbreken van een kruisband door een trauma.
  • Erfelijke aanleg. In sommige families komt artrose meer voor en leidt tot vervroegde artrose in de knie.

 

Knie atrose symptomen

Pijn in de knie is voor de meeste mensen het belangrijkste symptoom van knie artrose. Deze pijn treedt aanvankelijk op bij het starten van bewegen en bij langdurig belasten; de pijn neemt vaak toe naarmate de dag vordert. In latere fasen is er ook pijn in rust en nachtelijke pijn. Stijfheid bij knie artrose is meestal startstijfheid, die na enkele minuten verdwenen is. Aan de gewrichtsranden kunnen benige zwellingen (osteofyten) worden gepalpeerd, die gevoelig zijn bij druk als gevolg van knie artrose.  Naast benige zwelling kan er sprake zijn van wekedelenzwelling of intra-articulaire zwelling (hydrops of synovitis).

Bij knie artrose bevindt de pijn zich meestal in en rondom de knie, maar soms kan de pijn ook gelokaliseerd zijn in het bovenbeen of de heup. Bij pijn in de knie is ook een aantal klinische factoren voorspellend voor de ernst en aanwezigheid van radiologische artrose. Bij knie artrose zijn deze factoren: leeftijd ouder dan 50 jaar, ochtendstijfheid van minder dan 30 minuten, crepitaties bij bewegingsonderzoek, gevoeligheid van de benige structuren, benige verbreding van het kniegewricht en de afwezigheid van een verhoogde temperatuur in het kniegewricht.

Een ander kenmerk van knie artrose is het ontstaan van bewegingsbeperkingen van het gewricht. Daarnaast kunnen door toenemende destructie van de gewrichtsstructuren stands veranderingen ontstaan, zoals een o- of x-stand van de knie. Deze stands veranderingen kunnen leiden tot klachten van instabiliteit.

Knie artrose behandelplan

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek verricht om uw knie artrose goed in beeld te krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken.

 

home