Hielspoor

Hielspoor

Een hielspoor is een klacht die steeds vaker voorkomt onder de Nederlandse bevolking.  De klachten die vaak gepaard gaan bij hielspoor zijn een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstart pijn bij het uit bed komen of bij te lang staan. Hielspoor is vaak ontzettend vervelend omdat het u beperkt in uw dagelijkse gang van zaken. U wordt geconfronteerd met een constante pijn die steeds erger wordt. Vaak is het zo dat mensen ook in rust pijn blijven houden. Houdt u dus rekening met deze klachten en zorg ervoor dat u tijdig contact met ons of uw specialist opneemt. Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden.

Hoe ontstaat Hielspoor.

Hielspoor ontstaat meestal door overbelasting van de hiel. Ook stress is een veel voorkomende oorzaak van hielspoor, dit is ook vaak de oorzaak van een tenniselleboog of een golfarm. Hielspoor ontstaat door overspanning op de pezen in de hiel. Door de overspanning op de hiel wordt er te hard aan de peesplaat in de hiel getrokken waardoor er hielspoor klachten ontstaan. Meestal krijgen mensen last van hielspoor wanneer ze veel hardlopen of springen(turnen), maar ook het dragen van verkeerde schoenen of het sporten met verkeerde schoenen zorgt voor hielspoor klachten.

De meest voorkomende redenen dat iemand last krijgt van hielspoor:

 • Overbelasting door sporten
 • Het dragen van verkeerde schoenen
 • Platvoeten(wikipedia)/holle voeten
 • Artofie (wikipedia)
 • klem zitten van de zenuwen in de hiel
 • Overbelasting van de hiel door overgewicht
 • Bergwandelingen
 • Ouderdom
 • Het hebben van te korte kuit spieren

Hielspoor symptomen

Wanneer u twijfelt over uw klacht kunt u hieronder zien wat de symptomen van hielspoor. Houdt er rekening mee dat deze klachten dagelijkse klachten zijn die zelfs maandenlang kunnen aanhouden.Wanneer u last heeft van klachten in de hiel na flink gesport te hebben kan het makkelijk zijn dat de klacht binnen een paar dagen verholpen is!

Symptomen:

 • Pijn onder de hiel
 • Pijn in de hiel of de gehele ondervoet na rust
 • Pijn bij lopen, de pijn komt vooral voor bij het opstarten en neemt vaak af nadat u bent warmgelopen. Wel blijft u een lichte tot matige pijn voelen tijdens het lopen
 • De hiel voelt strak of gespannen wanneer u de peesplaat aanraakt in de hiel of onder de voet. Dit is een stress reactie en kan makkelijk verholpen worden met shockwave therapie
 • De pijn treedt ook vaak op wanneer u aan het autorijden bent. Dit komt doordat u tijdens het autorijden uw voet in een onnatuurlijke houding houdt en daarom dus de hielspoor snel optreedt.
 • Moeite om lang op een plek te staan, dit komt vaak voor bij mensen die voor hun werk de hele dag recht op moeten staan of mensen die last hebben van overgewicht. Dit kan zorgen voor zeer pijnlijke voeten.

Wanneer u dit artikel doorleest kunt u erachter komen hoe u van uw hielspoor af kunt komen. Ook is het gewoon mogelijk direct contact met ons op te nemen voor vrijblijvende informatie over hielspoor en onze behandelingen ervoor.

Hielspoor behandeling

Een behandeling voor hielspoor begint bij Fysiotherapie Bennie de Jonge met een intakegesprek. Na het intakegesprek zullen wij met u een behandelplan afspreken voor uw hielspoor klachten. Het intakegesprek bestaat uit een anamese en lichamelijk onderzoek. Een hielspoor klacht staat namelijk niet altijd op zich maar kan ook te maken hebben met andere factoren die uw hielspoor klacht be├»nvloeden. Het is daarom van belang om een grondige intake uit te voeren.

Hielspoor behandelplan

Uw hielspoor behandelplan begint met een echografie. De echo laat zien waar de hielspoor zit alsmede de peesplaat ontsteking. Op basis van de echo zal uw verdere hielspoor behandelplan opgesteld. De lengte van behandelen met de shockwave therapie zal hierna met u besproken worden. Aan het einde van het traject zal wederom een echo worden gemaakt om te kijken wat de resultaten zijn.

De resultaten die wij met onze hielspoor behandeling boeken zijn zeer goed te noemen. Van alle hielspoor klachten die wij behandelen geneest maar liefst 80% binnen 5 behandelingen.

Heeft u ook genoeg van alle klachten die gepaard gaan met hielspoor? Neem direct contact met ons op.

home