Dry-Needling

Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Hierbij wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. De spier wordt krachtiger, flexibeler en meer ontspannen. Uiteindelijk verdwijnen je klachten omdat de functie zich hersteld. Bennie heeft heeft zijn opleiding voor Dry-Needling genoten bij de David G Simons Academy. David G Simons is de grondlegger van de dry-neeling techniek.

Voor welke klachten is het geschikt

Deze effectieve behandelmethode kan worden gebruikt bij verschillende klachten. Voorbeelden van zulke klachten zijn:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • RSI- klachten, 
  • Klachten van de nek, schouder of arm
  • Tenniselleboog of klachten aan de onderarm en pols. 
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren,
  • Krampen, uitstralende pijn of hielspoor

Wat doen we tijdens de behandeling

Door het gebruik van Dry needling therapie merk je al heel snel resultaat. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijnvrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren. Het is van belang dat je naast de behandeling gerichte oefeningen doet om het effect van de behandeling te verhogen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal Bennie de Jonge vaak meerdere spieren behandelen in je arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Vaak zorgen triggerpoints voor uitstralende pijnklachten. Het kan dus voorkomen dat de therapeut op een andere plek behandeld dan waar de pijn zich bevind. Dit is voor de patiënt een vreemd idee. Maar als we deze oorzaken over het hoofd zien kunnen we simpelweg de klachten niet oplossen.

Hoe werkt het precies?

Bij dry-needling therapie worden triggerpoints behandeld door middel van het inbrengen van kleine naalden in de triggerpoint. Er wordt hierbij geen vloeistof ingebracht (‘dry’ needling). Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen (Local Twitch Response), maar volgt daarna juist ontspanning. Dit komt omdat er weer voldoende bloed, energie (ATP), naar de spier kan waardoor deze uiteindelijk weer goed kan aan- en ontspannen. Door deze techniek wordt het triggerpoint gedeactiveerd.

Dry needling therapie is een therapievorm die zich in de praktijk al vaak bewezen heeft bij zowel acute als chronische pijnklachten. Bij Fysiotherapie4all zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van triggerpoints. Wil je een afspraak maken dan kan dat bij een van onze vestigingen.